Dry-needling

Dry needling

Dagelijks worden fysiotherapeuten geconfronteerd met patiënten met spierproblemen. Deze spierproblemen kunnen ontstaan als gevolg van:

  • Langdurig verkeerde houding of herhaalde verkeerde beweging
  • Trauma waarbij ook spieren betrokken zijn
  • Langdurige afwezigheid van beweging door bijvoorbeeld brace of sling
  • Acuut moment bij vertillen of een verkeerde beweging
  • Sportblessure of overbelasting bij sporten

 

Wanneer spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen, zogenaamde (myofasciale) triggerpoints.
Een spier met een triggerpoint kan:

  • Pijn veroorzaken vaak met een uitstralend karakter
  • Trauma waarbij ook spieren betrokken zijn
  • Bij druk toename geven van de lokale en uitstralende pijn
  • Verkorten en in kracht verminderen

 

Wat is dry needling?

Dry needling is een een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut die uiterst effectief is voor de behandeling van deze triggerpoints.
Er wordt met een droge (dry) dunne acupunctuurnaald in het triggerpoint geprikt (er wordt geen vloeistof in de spier gespoten).
Eerst voelt de therapeut, vastgezet tussen twee vingers, waar het triggerpoint zit, waarna het naaldje snel in de huid wordt gebracht.
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet, als het triggerpoint aangeprikt wordt geeft dit een korte aanspanning wat een soort “kramp”gevoel geeft. Na de korte aanspanning ontspant de spier zich en kan de spierstofwisseling zich herstellen. De pijn verdwijnt en de beweeglijkheid neemt toe.

Na de behandeling kan de plek wat vermoeid en of beurs aanvoelen, maar dit is meestal van korte duur.
In een behandeling worden vaak meerdere spieren behandeld in arm of been en worden ook spieren langs de wervelkolom onderzocht en behandeld.
Bij de meeste klachten bestaat een fysiotherapeutisch behandelplan uit verschillende onderdelen en therapievormen. Dry needling kan hiervan deel uit maken, de therapeut beoordeelt samen met u welke keus het beste is.

Vergoeding

Deze behandelmethode maakt onderdeel uit van een normale fysiotherapie behandeling.

Binnen onze praktijk zijn Leo Vlaskamp, Jan-Berend Scholten en Rick van Aalst de gespecialiseerde fysio- manueeltherapeuten die dry needling toepassen.
Vragen? Mail naar info@fysiotherapieschaijk.nl of bel 0486-461639