Voorkeurshouding bij baby's

Voorkeurshouding bij baby's

Kinder-manueeltherapie bij baby's met voorkeurshouding en/ of overmatig huilen

Is je kindje net een paar weken op de wereld en kijkt veel naar dezelfde kant? Het hoofdje wordt zelfs al plat? Huilt het meer dan je lief is?  Of beiden?
Je wordt er wanhopig van, je doet alles wat je kunt zonder resultaat en van alle goedbedoelde, ongevraagde adviezen word je steeds onzekerder…..  En je slaapt al zo weinig......

Wat kan er aan de hand zijn? 
Als een baby steeds naar dezelfde kant kijkt noemen we dat eenvoorkeurshouding. Soms zo erg dat naar de andere kant kijken helemaal niet gaat, soms lukt het wel maar moeizamer.
De oorsprong van een voorkeurshouding is veelzijdig maar meestal is de oorzaak onvoldoende spiergevoel en/of een bewegingsbeperking in een van de hoge nekgewrichten (“stijve nek bij volwassenen”). Doordat de baby nog niet weet dat hij naar beide zijden kan omkijken, zal hij zoveel mogelijk proberen te vermijden de kant op te kijken die pijn doet.  Meestal ontstaat deze bewegingsbeperking door de snelle of juist heel langzame of gecompliceerde passage door het bekken bij de geboorte. Veel baby's laten hun onwel gevoel merken door te huilen of kreunen. Maar er zijn er ook die niet huilen omdat ze het scheef liggen als enige lekkere houding ervaren! 
Een voorkeurshouding is onwenselijk omdat het de ontwikkeling van de motoriek remt. Je krijgt het advies je kindje te stimuleren naar de niet-voorkeurskant te kijken. Dat doe je keurig maar toch kijkt hij niet om. Zelfs de muur is leuker dan jij.....
Dan is het zinvol om je baby te laten onderzoeken door een kinder-manueeltherapeut.

Waarom kinder-manueeltherapie? 
Als er een bewegingsbeperking van één van de hoge nekgewrichten is, kan een kind naar een zijde niet ver genoeg omkijken. Soms lukt het door oefenen (onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut) het gewricht los te krijgen. Maar net zo vaak ook niet! Laat bij twijfel je baby door een kinder-manueeltherapeut onderzoeken. Je voorkomt zo veel onrust bij je kind maar zeker ook bij jezelf! 
Door het geblokkeerde gewricht met zachte mobiliserende technieken los te maken kan het gewricht direct beter bewegen. De meeste kinderen kijken meteen na de behandeling vlot naar de zijde die ze eerst niet konden!

Kan het meteen na de geboorte? Nee, om een goed onderzoek te kunnen doen, moet een kindje -bij vroeggeboorte gecorrigeerd- 4 weken oud zijn.

Vergoeding: 
Kinder-manueeltherapie bij baby's wordt vergoed door de zorgverzekeraar en valt onder de vergoeding fysiotherapie. Dus 18 maal uit de basisverzekering en de rest uit de aanvullende verzekering. Je hebt geen verwijzing nodig.

Aanmelden: 
Cora Raaijmakers en Sandra van Velthoven werken als kinder-manueeltherapeuten in onze praktijk. Zij werken samen met diverse kinderartsen en kinderfysiotherapeuten in de regio. Als je een afspraak wilt maken of vragen hebt, neem dan contact op met Cora of Sandra.