Bekkenfysiotherapie

 

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het hele gebied van de lage rug, het bekken, de buik en de bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen.De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken die de buikorganen draagt en die zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang. De bekkenbodem draagt bij aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen.

Een verstoorde functie kan zich uiten door:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten of veel te vaak naar het toilet moeten
  • Pijn in de onderbuik, de bekkenbodem, het stuitje of schaambeen
  • Verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen
  • Seksuele problemen die kunnen samenhangen met niet goed functionerende spieren

 

De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, (soms na blaasontsteking), na een buik- of prostaatoperatie of na een zwangerschap of bevalling.

De behandeling van bekkenfysiotherapie vindt vaak plaats op verwijzing van de huisarts of de specialist (de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatiearts) of op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige.

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut geeft indien nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Bij vrouwen met bekkenklachten tijdens de zwangerschap zal de fysiotherapeutische begeleiding er vooral op gericht zijn dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren.

Bekkenfysiotherapie is sinds januari 2006 direct toegankelijk. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.