Longfysiotherapie

Longfysiotherapie richt zich op luchtweg gerelateerde klachten of aandoeningen.
Hieronder valt bijvoorbeeld COPD, (inspannings-) astma, (chronische) bronchitis, longemfyseem, hyperventilatie, Cystic Fibrosis en restklachten na een luchtweginfectie. 

Longfysiotherapie kan helpen om luchtwegklachten te verminderen, zoals:

  • Kortademigheid
  • Benauwdheid
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Vermoeidheid
  • Slijmproblematiek


Longfysiotherapie is er in verschillende vormen, zowel individueel als in groepsverband. Voor de één is een aantal zittingen genoeg en voor andere zijn langdurige trajecten met onder andere conditie training, krachttraining, ademhalingstherapie nodig.

Bij chronische luchtwegaandoeningen, zoals COPD & Astma, kan fysiotherapie helpen om meer grip te krijgen op de klachten. Dit kan in combinatie met logopedie, ergotherapie en/of diëtetiek.
Tevens proberen we samen factoren te beïnvloeden die effect hebben op de klachten. 

Vergoeding
Enkele luchtwegaandoeningen, zoals COPD, kunnen worden vergoed uit de basisverzekering op basis van een chronische indicatie. Hiervoor dient een bepaalde ziektelast/ernst te zijn, bepaald door onder andere een longfunctietest en lichamelijke metingen. Meer informatie over de vergoeding: www.longfonds.nl

Andere luchtweg gerelateerde klachten, zoals Astma en hyperventilatie, worden vergoed uit de aanvullende verzekering.

Onze longfysiotherapeuten zijn aangesloten bij FysUVO, een netwerk van fysiotherapie met een specialisatie in longaandoeningen. Meer informatie over longaandoeningen? www.fysuvo.nl

Instructiefilmpje Huffen

Instructiefilmpje Pursed Lip Breathing